Dodajanje in urejanje slik

Dodajanje in urejanje slik

Izbira slik

V levem stolpcu oblikovalca morate izbrati mapo, v kateri so shranjene slike, če jih želite dodati v fotografski izdelek. Po mapah se lahko pomikate ali vnesete pot, kjer so slike shranjene.

Oblikovalec z vsemi prikazanimi stolpci

Če izberete mapo, v kateri so fotografije, se bodo fotografije prikazale na dnu istega stolpca. Fotografije lahko razvrstite po imenu, vrsti, datumu, uporabi ali oceni. Miniaturne slike fotografij so lahko prikazane v različnih velikostih. To lahko spremenite tako, da kliknete gumb Pogled in izberete želeno velikost. Vklopite ali izklopite lahko tudi možnost Prikaži ime datoteke.

Možnosti prikaza sličic

Fotografije, ki so že vključene v fotografski izdelek, lahko skrijete tako, da aktivirate možnost Skrij uporabljene slike. Tako bodo fotografije, dodane v projekt, v tem meniju nevidne, kar bo preprečilo večkratno dodajanje iste fotografije v projekt. Če je ta možnost onemogočena, bodo fotografije, dodane v projekt, označene s kljukico. Če so bile uporabljene več kot enkrat, bodo prikazane z ustrezno številko.
Upoštevajte, da zaradi narave gradiva slik ni mogoče namestiti na vse platnice fotoknjige. Nameščanje slik je mogoče le na fotoknjige s sijajnim in matiranim ovitkom, belim usnjem in fotoknjigo Professional Line z ovitkom z akrilnim ali brušenim kovinskim tiskom.

Postavljanje in obrezovanje slik

Ko izberete sliko, se na vrhu prikaže meni z vrsto orodij, s katerimi lahko sliko ponovno postavite v okvir slike. V tem meniju so prikazani tudi ime slike, njena ločljivost in kakovost. Kakovost slike je odvisna od velikosti slike v fotografskem izdelku glede na njeno ločljivost in se spreminja glede na velikost, pri kateri se slika uporablja v fotografskem izdelku. Za najboljše rezultate priporočamo nastavitev Kakovost slike zelo dobra.

Okrog izbrane slike se bo pojavil modri okvir. To je omejitveni okvir slike. S klikom na ta okvir, držanjem pritisnjenega gumba miške in premikanjem kazalca vstran lahko povečate ali zmanjšate velikost okvirja.

Izbrana slika s prikazanimi informacijami in orodji

Če želite zmanjšati velikost okvirja, izberite sliko in kliknite gumb Obreži, ki se prikaže v zgornjem meniju fotografije. Ko je ta funkcija aktivna, se v kotih slike prikaže bel okvir. Kliknite in povlecite ta okvir, da obrežete sliko.

Izbrano orodje za obrezovanje na sliki

Če želite povečati ali zmanjšati velikost slike v polju za slike, izberite sliko in kliknite gumb povečevalnega stekla z znakom plus ali povečevalnega stekla z znakom minus. Slika se bo tako povečala ali zmanjšala, ne da bi to vplivalo na velikost okvirja.

Če želite premakniti sliko v polju, kliknite gumb s križcem, ki se prikaže v zgornjem meniju, ko je slika izbrana. Ko je aktiviran, se nad sliko prikaže ista ikona križa. To pomeni, da lahko sliko premikate znotraj okvirja in jo tako premaknete na drugo mesto. To storite tako, da držite miško nad motivom slike in jo povlecite v želeno smer. To funkcijo lahko aktivirate tudi z dvojnim klikom na sliko.

Orodje za preoblikovanje izbrano na sliki

Če želite obrniti sliko, po potrebi kliknite gumb Zrcaljenje vodoravno ali Zrcaljenje navpično. S klikom na gumb Obrni podrobnosti slike, ki se prikaže v zgornjem meniju, ko je slika izbrana, se slika v polju slike obrne za 90 stopinj. Ta meni vsebuje tudi možnost Izboljšanje slike. Če je ta možnost aktivirana, program samodejno prilagodi sliko. Priporočamo, da to možnost onemogočite, če so bile fotografije predhodno urejene.
Izboljšanje slike lahko aktivirate tako, da kliknete ikono čarobne paličice. Če ima ta ikona sivo ozadje, je izboljšava slike aktivna. Za več informacij glejte članek Izboljšanje slike.

Zamenjava slik

Če sta dve ali več fotografij že nameščeni na fotografskem izdelku, lahko zamenjate njihove položaje. Izberite fotografije, ki jih želite zamenjati, in prikazal se bo gumb Zamenjaj izbrane slike. S klikom na ta gumb boste takoj zamenjali položaje izbranih fotografij. Če ste izbrali več kot dve fotografiji, ki ju želite zamenjati, boste morda morali gumb klikniti večkrat, dokler vsaka fotografija ne bo v želenem položaju.

Zamenjava izbranih slik

Kliknete lahko tudi s srednjim miškinim gumbom ali pridržite miško ali ploščico na dotik nad fotografijo. Majhna sličica fotografije se prikaže kot kazalec, gumb Zamenjaj sliko pa se prikaže nad vsemi fotografijami, ki so že dodane v fotografski izdelek. Če želite zamenjati slike, preprosto kliknite drugo fotografijo, na kateri je prav tako gumb Switch Image (Zamenjaj sliko), in sliki se zamenjata.

Zamenjaj sliko

Odstranite sliko iz polja za slike

Možno je odstraniti samo vsebino slike, ne da bi odstranili polje slike. To storite tako, da dvakrat kliknete na sliko in s tipko DEL na tipkovnici odstranite sliko. Slika bo izbrisana, polje slike pa bo ostalo.