Dodajanje senc

Dodajanje senc

Slikam, klipartom, poljem za zapolnitev in besedilu je mogoče dodati senco. To storite tako, da izberete objekt in kliknete gumb Senca, ki se prikaže v desnem meniju. Prikaže se stolpec z različnimi orodji za prilagajanje sence. Izberete lahko tudi eno od prednastavljenih možnosti za senco.

Slika z uporabljeno senco in prikazanimi orodji za senco

S klikom na polje z barvo se prikaže meni z barvami, v katerem lahko izberete barvo med prikazanimi, uporabite orodje pipeta ali kliknete na možnost Izbira barve, da izberete določeno barvo. Motnost sence lahko spremenite z različnimi vrednostmi v polju Motnost. Kot sence in njeno razdaljo lahko prilagodite v ustreznih poljih. S prilagajanjem vrednosti polja Blur (Zameglitev) lahko spreminjate intenzivnost učinka zameglitve, ki se uporablja za senco. Če povečate vrednost polja za zameglitev, bo senca videti bolj zamegljena, če pa jo zmanjšate, bo senca ostrejša.
Poleg ustvarjanja običajne sence lahko z uporabo teh orodij za spreminjanje predmetov odprete svet ustvarjalnih možnosti. Tako lahko na primer ozadju kliparta vdahnete kanček barve, tako da prilagodite barvo sence in uvedete visoko stopnjo zameglitve. Podobno lahko za predmet uporabite očarljiv učinek sijaja in tako povečate njegov vizualni učinek.

Senca z barvo, uporabljena za sliko in klipart

Z aktiviranjem možnosti Knockout bo vidna samo senca, izbrani predmet pa bo ostal neviden. To lahko uporabite kot orodje za jasen prikaz videza sence brez predmeta. Uporabite ga lahko tudi za ustvarjanje kreativnih oblik s prosojnostjo ali za ustvarjanje besedila s prosojnostjo.

Senca z aktivnim izbijanjem

Za deaktiviranje sence izbranega elementa je treba na vrhu desnega menija odznačiti polje Aktivirati senco. tako kot pri filtrih in okvirjih je mogoče nastavljeno senco uporabiti za vse objekte na strani ali v projektu s klikom na gumb Uporabi za vse na vrhu.