Koledar

Na voljo je več vrst koledarjev, ki jih je mogoče personalizirati. Izberete lahko obliko koledarja, dodate praznike in pomembne datume ter seveda izberete slike, da ustvarite edinstven izdelek.

Prilagajanje izdelka

Tako kot pri drugih fotografskih izdelkih lahko pri izbiri koledarja v oknu za izbiro izdelka izberete velikost in material površine. Izberete lahko tudi vrsto koledarja. Mesečni koledar prikazuje dneve v tednu glede na koledarsko leto. Večni koledar nima navedbe dneva v tednu ali leta in ga lahko uporabljate kadar koli.

Calendar configuration window

Pri koledarju in namiznem koledarju je mogoče izbrati obliko koledarja. Oblikovanje ter njegove barve in sloge lahko pozneje spremenite. Prav tako je mogoče odstraniti koledarsko tabelo, tako da označite polje Brez koledarske tabele. Ko je koledar prilagojen, kliknite Oblikovanje.

Načini oblikovanja

Tako kot pri fotoknjigah je tudi pri nameščanju slik na strani koledarja mogoče izbirati med tremi različnimi načini oblikovanja:

Calendar design modes

Koledar v eni minuti Koledar se oblikuje samodejno in hitro. V tem načinu vnaprej izberete slike, ki bodo vključene v koledar. Program bo samodejno oblikoval in namestil slike na strani na podlagi izbrane oblikovne linije in ob upoštevanju parametrov, izbranih za koledar. Ustvarjeni koledar se bo odprl v oblikovalcu. Spremenili boste lahko vse elemente, ki jih vsebuje, spremenili postavitev in oblikovno linijo ter dodali in odstranili slike, besedilo in predmete.

Oblikovalec Comfort vam omogoča, da koledar oblikujete stran za stranjo. V tem načinu oblikovalec odpre strani brez slik, samo koledar. Ko povlečete slike na strani, vam program predlaga, kam naj jih namestite, pri tem pa upošteva vse že nameščene elemente. Tako kot v drugih načinih lahko spreminjate, dodajate in odstranjujete poljubno število slik in predmetov. V desnem meniju lahko dodate tudi besedilo ter izberete različne postavitve in oblikovne linije.

Prazno predlogo boste morali oblikovati stran za stranjo od začetka. Tako kot v oblikovalcu udobja se bo po nastavitvi koledarja izdelek odprl v oblikovalcu samo s koledarjem. Programska oprema ne bo pripravila nobenih predlogov, ko boste na strani dodajali slike in predmete.

Za podrobnejšo razlago različnih načinov oblikovanja preberite članekNačini oblikovanja.

Koledar

Po izbiri načina oblikovanja se tik pred odprtjem oblikovalca prikaže okno za prilagajanje koledarja.

Calendar customisation window

Na levi strani je prikazan predogled koledarja s privzeto izbranim prvim mesecem. Možno je prikazati drug mesec, tako da v polju Predogled meseca na dnu izberete drugega. V desnem stolpcu so orodja za konfiguracijo, razdeljena na dva zavihka Videz in Prazniki.

Videz

Na vrhu stolpca so možnosti za vsebino koledarja.

  • Polje Leto omogoča izbiro koledarskega leta, po katerem so urejeni dnevi posameznega meseca.
  • Polje Začetni mesec omogoča izbiro meseca, v katerem se začne koledar, ki je sestavljen iz 12 mesecev. Če na primer izberete začetek koledarja v maju 2024, bo zadnji mesec koledarja april 2025. To vam omogoča, da koledar ustvarite in oblikujete, kadar koli želite.
  • Če aktivirate polje Številke tednov, se v koledarju prikaže številka tedna v letu.
  • Polje Jezik koledarja vam omogoča, da izberete jezik koledarja.
  • Polje Velikost vam omogoča spreminjanje velikosti koledarja in vse njegove vsebine.

Appearance tab in right menu with calendar options

Privzeto je prikazana barvna paleta s predhodno izbrano zasnovo koledarja. Možno je izbrati drugo zasnovo koledarja, tako da razširite polje Calendar design (Zasnova koledarja). V tem meniju so poleg različnih možnosti oblikovanja koledarja za izbiro na voljo tudi barvne teme za vsako od njih.

Calendar design line selection

Spodaj so vsa orodja, ki jih potrebujete za prilagoditev vsake barve in pisave v koledarju.

Calendar design appearance options

Pod naslovom Barva besedila so polja za izbiro barve besedila za nedelje, praznike, lastne dogodke, ki ste jih dodali, mesec in leto ter privzeto za preostalo besedilo. S klikom na katero koli od teh polj se odpre meni z barvami, med katerimi lahko izbirate. Če želite izbrati določeno barvo, kliknite gumb Izbira barve. Odpre se orodje, ki vam omogoča, da izberete določeno barvo, zapišete njeno kodo ali vrednost HSB ali RGB.

Pod naslovom Pisave je mogoče izbrati pisavo za koledar, drugo za praznike in tretjo za mesec. V razdelku Ozadje koledarja lahko izberete njegovo barvo in spremenite njegovo neprozornost.

Prazniki

Kliknite zavihek Holidays (Prazniki) na vrhu, da se prikažejo njegove možnosti. V ustreznih poljih lahko izberete državo in regijo ter prikažejo se državni prazniki izbrane lokacije. Ti datumi bodo dodani v vaš koledar. Če jih želite izbrisati, kliknite gumb s tremi pikami na desni in izberite možnost izbriši. Če polje Prikaži praznike in lastne dogodke ni označeno, v koledarju ne bo prikazan noben dogodek.

Holidays tab in calendar customisation window

Lastne dogodke ali pomembne datume, kot so rojstni dnevi, lahko dodate tako, da kliknete gumb Dodaj novo. Odpre se okno, v katerem lahko izberete datum in vnesete ime dogodka.

Add own event window

Ko je koledar konfiguriran, kliknite gumb Naprej.

Koledar na oblikovalcu

Koledarji se začnejo z naslovnico, ki ji sledi po ena stran na mesec. Slike so dodane glede na izbrani način oblikovanja in jih lahko kadar koli spremenite, tako kot ostale predmete.

Koledar lahko spreminjate tudi v oblikovalcu. S klikom na gumb Koledar v desnem stolpcu se prikažejo orodja za konfiguracijo koledarja. Upoštevajte, da je gumb Koledar viden na straneh z meseci in ne bo viden na strani z naslovnico, saj tam ni koledarja.

Calendar customisation options in the designer

Od tu lahko dodate praznike in konfigurirate videz koledarja. Spremembe, ki jih boste naredili, bodo veljale za stran/mesec, ki je odprt v oblikovalcu. Za vsak mesec lahko na primer izberete drugo barvo. Če želite spremembe uporabiti za vse mesece, kliknite gumb Na vse strani na vrhu.

Družinski koledar

Družinski koledar omogoča, da imate za vsakega družinskega člana svoj stolpec, tako da lahko vsak doda svoje datume in dogodke. Postavitev koledarja je edinstvena in se razlikuje po velikosti glede na to, koliko družinskih članov je dodanih.

Family Calendar customisation window

V oknu za konfiguracijo koledarja boste poleg zavihkov Videz in Prazniki videli tudi zavihek Družinski člani. Če želite dodati osebo, kliknite gumb Dodaj novo. Odpre se okno, v katerem lahko napišete ime osebe.

Add family member window

Ko je ime napisano, kliknite Dodaj in koledarju bo dodan stolpec z imenom osebe. Če želite spremeniti ali izbrisati ime, kliknite gumb s tremi pikami, ki se prikaže desno od dodanega člana.

Family members tab displayed with members added

Pri dodajanju praznikov v družinski koledar je mogoče praznik dodati dodanemu članu. V zavihku Prazniki se s klikom na Dodaj novo prikaže okno, v katerem lahko izberete datum, dodate ime dogodka in izberete družinskega člana, ki mu ustreza. Ko končate z izpolnjevanjem, ga s klikom na Dodaj dod ajte v koledar.

Add own event window including family member