Odpravljanje težav

Odpravljanje težav

Občasno se lahko v programski opremi pojavijo težave ali pa se prikaže sporočilo o napaki. Za take primere smo pripravili vodnik za odpravljanje težav po korakih, s katerim lahko poskusite odpraviti težavo. Ta vodnik vas bo vodil skozi postopek ugotavljanja morebitnih težav in iskanja ustreznih rešitev.

Kot prvi korak vam priporočamo, da izbrišete začasne datoteke. V številnih primerih bo to rešilo težavo. Če pa se težava nadaljuje, priporočamo, da preverite in preučite naslednje možnosti.

Brisanje začasnih podatkov

 1. Odprite meni Nastavitve, do katerega običajno dostopate prek ikone zobnika.
 2. Poiščite možnost Izbriši začasne podatke in jo izberite.
 3. Označite vse tri možnosti: Izbriši začasne podatke, Izbriši prenesene vzorce in Izbriši sličice.
 4. Potrdite brisanje z izbiro Izbriši zdaj.
 5. Pojavilo se bo pogovorno okno, v katerem bo navedeno, da je treba programsko opremo zapreti. Zaprite programsko opremo.
 6. Za dokončanje postopka ponovno zaženite programsko opremo.
  Če ponovno naletite na sporočilo o napaki, upoštevajte naslednje korake za odpravljanje težav:

Slik ni mogoče prikazati/naložiti

Če se pojavijo težave s slikami, ki se ne prikažejo ali naložijo, upoštevajte naslednje korake za odpravljanje težav:

 1. Najprej preverite, ali so slike shranjene v podprtem datotečnem formatu in barvnem prostoru.
 2. Da bi se izognili morebitnim težavam z dovoljenji, lahko slike preizkusno shranite na namizje.
 3. Prepričajte se, da mape ali številke datotek ne vsebujejo emojijev. Če so, jih odstranite in s tem odpravite težavo.

Uporabniki sistema macOS sledite tem dodatnim korakom:

 1. Programski opremi za oblikovanje omogočite popoln dostop do trdega diska. To lahko storite tako, da v sistemskih nastavitvah odprete razdelek Varnost > Zasebnost > Dostop do celotnega diska.
 2. V tem razdelku določite programsko opremo za oblikovanje kot aplikacijo, ki naj ima popoln dostop do diska. Če to dodate tukaj, bo programska oprema lahko dostopala do vaših virov slik.
 3. Prepričajte se, da ste v nastavitvah operacijskega sistema programu za oblikovanje Saal odobrili dostop do Apple Photos. To lahko storite tako, da greste v sistemske nastavitve > Zasebnost in varnost > Fotografije. Na seznamu omogočite dostop do svojih odtisov za program Saal Digital.

Nato bi morali imeti dostop do njih.

Težave z dostopom do slik na strežniku NAS ali v oblaku

Težava, s katero se soočate, je, da ne morete doseči ali si ogledati slik, shranjenih v omrežnem pomnilniku NAS (Network Attached Storage) ali v storitvi v oblaku. Če želite odpraviti to težavo, sledite naslednjim korakom:

Pripišite črko pogona: Predstavljajte si svoj NAS ali storitev v oblaku kot digitalni prostor za shranjevanje podatkov. Za dostop do datotek potrebuje računalnik poseben način prepoznavanja in doseganja tega prostora, kot je črka za določeno sobo. V tem primeru morate NAS-u ali shrambi v oblaku dodeliti črko pogona, kar je kot dodelitev edinstvenega imena temu prostoru za shranjevanje. To pomaga računalniku, da najde želene slike in dostopa do njih.

Težave z dostopom do slik na disku USB

Če imate težave z dostopom do teh slik neposredno s pomnilnika USB, je ena od rešitev kopiranje slik v mapo v notranjem pomnilniku računalnika. Zdaj bi morali imeti dostop do slik.

Krepki in poševni tisk nista na voljo v vseh pisavah

Nekatere pisave ne podpirajo krepkih ali poševnih znakov. To je posledica same pisave in ni napaka programske opreme. Če želite pridobiti krepko ali poševno besedilo, morate izbrati pisave, ki ponujajo te sloge.

Datoteke ni bilo mogoče shraniti

Če se pri izvozu projekta ali ustvarjanju PDF iz projekta prikaže sporočilo The file could not be saved (Datoteke ni bilo mogoče shraniti ), se prepričajte, da ima programska oprema polne pravice dostopa do mape, v katero želite shraniti datoteke, ali pa izberite drugo mapo.

Za uporabnike sistema macOS sledite tem dodatnim korakom:

 1. Programski opremi za oblikovanje omogočite popoln dostop do trdega diska. To lahko storite tako, da v sistemskih nastavitvah odprete razdelek Varnost > Zasebnost > Dostop do celotnega diska.
 2. V tem razdelku dodajte programsko opremo za oblikovanje kot aplikacijo, ki mora imeti popoln dostop do diska. Če jo dodate sem, bo programska oprema lahko shranila datoteke.

Sporočilo o napaki vedno na isti strani v projektu

Če se težava pojavlja na določenih straneh, jo lahko odpravite z naslednjimi koraki:

 1. Izberite prizadete strani in izbrišite vso njihovo vsebino iz projekta. To storite tako, da se pomaknete v desno podokno in kliknete Stran. Nato izberite Izberi vse, da označite vse elemente.
 2. Pritisnite tipko za brisanje na tipkovnici, da odstranite izbrane elemente. Prepričajte se, da v razdelku Layers (Sloje) ne ostane noben element.
 3. Nato preimenujte slikovne datoteke, povezane s projektom. Nato vsebino, vključno s preimenovanimi slikovnimi datotekami, besedilnimi polji in drugimi elementi, kopirajte in prilepite nazaj na strani.
 4. Na koncu projekt shranite pod novim imenom, da zagotovite uporabo sprememb.

Projekt je prikazan kot neveljaven

Projekt, ki je prikazan kot neveljaven, je lahko posledica začasne težave v lokalnem računalniškem sistemu pri shranjevanju podatkov projekta. Z desnim klikom miške kliknite prizadeti projekt. V razdelku Varnostna kopija bi morali imeti možnost odpreti zadnjih pet varnostnih kopij projekta.

Pogled projekta je prazen

Ste v programski opremi shranili projekte, zdaj pa je vaš seznam projektov prazen? To je zato, ker lokalno shranjenih projektov ni več mogoče najti. Nadaljujte na naslednji način:

 1. Preverite mapo s projekti: Pojdite v nastavitve programske opreme in poiščite pot do projektne mape. Ta pot označuje, kje so shranjeni vaši projekti.
 2. Preverite, ali je pot pravilna: Prepričajte se, da je pot do projektne mape pravilna in znana programski opremi.
 3. Dovolite dostop: Če ste premaknili mapo projektov, na primer na zunanji disk, se prepričajte, da je ta disk povezan s sistemom. Programska oprema potrebuje dostop za ogled projektov. V nastavitvah shranite pravilno pot.

Če boste sledili tem korakom, boste lahko ponovno videli svoje projekte v pogledu projektov.

Manjkajoči projekti po menjavi računalnika

Če ste stari računalnik zamenjali z novim, boste morali med starim in novim sistemom prenesti vse predhodno ustvarjene projekte, ki niso shranjeni v spletu:

Projekt izvozite lokalno:

 1. Odprite programsko opremo in naložite želeni projekt.
 2. V zgornji menijski vrstici kliknite Share ali Export Project.
 3. Projekt shranite kot datoteko SSWPRM na zunanjo pomnilniško napravo

Uvozite projekt v novi računalnik:

 1. Prepričajte se, da je programska oprema nameščena na novem računalniku
 2. V programski opremi pojdite na Project (Projekti)
 3. kliknite Uvozi projekt in izberite predhodno izvoženo datoteko SSWPRM.

Pomembno opozorilo: Če nimate dostopa do starega računalnika in projekti niso shranjeni v spletu, jih žal ne moremo obnoviti.

Naročila ni mogoče naložiti

Če imate težave pri nalaganju naročila, upoštevajte naslednje korake za rešitev težave:

 1. Najprej preverite nastavitve računalnika in ugotovite, ali požarni zid ali protivirusni program blokira programsko opremo.
 2. Če ugotovite, da je programska oprema blokirana, jo morate v teh programih odblokirati.
 3. Z odblokiranjem programske opreme boste lahko brez nadaljnjih težav prenesli naročilo.
 4. Če program ne deluje, znova popolnoma zaženite sistem. Če ste preizkusili prejšnje korake in še vedno ne morete naložiti naročila, bo morda koristno izvesti popoln ponovni zagon sistema. Ponovni zagon računalnika lahko pogosto odpravi začasne motnje ali konflikte, ki morda preprečujejo pravilno delovanje postopka nalaganja.

Z upoštevanjem teh korakov boste lahko rešili težavo, da naročila ne morete uspešno naložiti.

Okno za plačilo ni prikazano

Ko poskušate izvesti plačilo za svoje naročilo, bi se moralo v spletnem brskalniku odpreti okno, v katerem lahko dokončate plačilo. Vendar pa se pri nekaterih ljudeh pojavlja težava, pri kateri se to okno za plačilo ne prikaže. Prikaže se naslednje sporočilo o napaki: Okno za plačilo se odpre v vašem privzetem brskalniku. V njem dokončajte plačilo.

Preverite, ali ste v nastavitvah računalnika nastavili privzeti spletni brskalnik. Privzeti brskalnik je tisti, ki se samodejno odpre, ko kliknete na povezavo ali odprete spletno stran. Če ga nimate nastavljenega, morate izbrati svoj najljubši spletni brskalnik in ga nastaviti kot privzetega.

Ko nastavite privzeti brskalnik, zaprite in ponovno odprite programsko opremo ter znova poskusite dokončati postopek naročila.

Po teh korakih bi se moralo zdaj prikazati okno za plačilo in lahko nadaljujete s plačilom. Ne skrbite, izdelki, ki jih želite kupiti, bodo še vedno v nakupovalni košarici, zato jih med tem postopkom ne boste izgubili.

Programska oprema se preneha odzivati ali se obesi

Če naletite na situacijo, ko se programska oprema preneha odzivati ali se zdi, da je zamrznjena, je priporočljiva rešitev ponovni zagon sistema/računalnika. To dejanje je zelo učinkovito pri reševanju težave v skoraj vseh primerih.

Programska oprema je zelo počasna ali potrebuje veliko časa za dostop do slik

Vzrok je lahko protivirusna ali protivohunska programska oprema, ki lahko prekine dostop do datotek in povzroči te težave. Poskusite onemogočiti določeno programsko opremo, ki jo uporabljate, in preverite, ali to odpravi težavo.

Vendar pa močno priporočamo, da ne uporabljate sistema brez nameščene ustrezne protivirusne programske opreme.

Ni mogoče namestiti ali zagnati programske opreme

Če imate težave z namestitvijo ali zagonom namizne programske opreme, izvedite naslednje korake za odpravo težave:

 1. Preverite združljivost programske opreme z operacijskim sistemom. Prepričajte se, da vaš operacijski sistem izpolnjuje minimalne zahteve, ki jih določa programska oprema.
 2. Preverite, ali programsko opremo blokira požarni zid ali protivirusni program.
 3. Če je programska oprema blokirana, je to morda posledica požarnega zidu ali programa za pregledovanje virusov/ protivirusnega programa. V takih primerih programsko opremo v teh programih odblokirate.

Z izvedbo teh dejanj bi morali odpraviti težavo, ker programske opreme ne morete uspešno namestiti ali zagnati.

Programska oprema se zažene v načinu brez povezave

Če ugotovite, da se programska oprema zažene samo v načinu brez povezave, to pomeni, da nima dostopa do interneta. Pri delu v načinu brez povezave so na voljo zelo omejene funkcije, saj programska oprema za pravilno delovanje potrebuje internetno povezavo. Če želite rešiti to težavo, sledite spodnjim korakom.

 1. V nastavitvah računalnika preverite, ali požarni zid ali protivirusni program preprečuje dostop programske opreme do interneta.
 2. Če ugotovite, da preprečuje dostop programske opreme do interneta, preverite nastavitve računalnika. Če ugotovite, da ti programi blokirajo programsko opremo, jih boste morali odblokirati.
 3. Če programsko opremo odblokirate v požarnem zidu ali protivirusnem programu, boste lahko ponovno vzpostavili povezavo z internetom.
 4. Ko programsko opremo odblokirate, bi morala delovati pravilno.

Še vedno imate težave?

Namestite programsko opremo v drug računalnik, izvozite projekt in ga uvozite v ta sistem. Preverite, ali so težave, ki ste jih imeli, odpravljene. Če imate še vedno težave, smo vam na voljo za pomoč. Obrnite se na našo ekipo za pomoč strankam in navedite naslednje podatke:

 1. Opišite korake, ki ste jih izvedli do pojava sporočila o napaki. To nam bo pomagalo razumeti kontekst težave.
 2. Pošljite nam posnetek zaslona s težavo, s katero se soočate.
 3. Sporočite nam ime in različico svojega operacijskega sistema. Te informacije nam bodo pomagale omejiti morebitne težave z združljivostjo.
 4. Posredujte nam dnevnik napak. Če želite dostopati do dnevnika napak, kliknite gumb Nastavitve (ikona zobnika), ki se nahaja v zgornjem desnem kotu programske opreme. V oknu, ki se odpre, kliknite gumb Odpri mapo z dnevniško datoteko. Pošljite nam vse dnevniške datoteke iz zadnjih 7 dni.

Če te informacije posredujete naši ekipi za podporo strankam prek predvidenega obrazca, bomo lažje raziskali težavo in vam zagotovili potrebno pomoč. Vaš prispevek nam bo pomagal razumeti in rešiti težavo, s katero se soočate. Zahvaljujemo se vam, da ste si vzeli čas in nam posredovali zahtevane informacije.

 

Vaša jezikovna nastavitev se ne ujema z jezikom tega spletnega mesta. Prosimo, izberite:

Vaša jezikovna nastavitev se ne ujema z jezikom tega spletnega mesta. Prosimo, izberite: