Odtisi

V razdelku s fotografijami boste našli veliko različnih izdelkov, kot so fotografski odtisi, odtisi FineArt, fotografije za potni list, kompleti fotografij in še veliko več. Ugotovite, kako lahko te izdelke naročite v razsutem stanju ali posamično.

Meni programske opreme

Ko izberete izdelek v razdelku Izbor izdelkov, se odpre okno s tremi različnimi meniji. Velikost menija lahko spremenite tako, da z miško zapeljete na rob menija in ko se kazalec spremeni v dvoglavo puščico, kliknete in držite gumb miške. Od tam lahko preprosto spremenite velikost menija tako, da ga povlečete in ga povečate ali zmanjšate.

Okno za naročilo izdelka

Meni Viri slik

Če želite dodati fotografije, pojdite v zgornji levi meni in izberite mapo, v kateri so shranjene vaše slike. Brskate lahko po mapah ali vnesete določeno pot. V meniju so na voljo tudi trije gumbi: Projekti za vrnitev v glavni meni, Shrani za shranjevanje izbranih fotografij v mapo Projekti z lastnim imenom in Nastavitve za možnosti prilagajanja.

Meni Vir slike

Meni za prikaz virov

Fotografije, ki so izbrane, so označene s kljukico. Če je bila fotografija dodana večkrat, je ob njej prikazana ustrezna številka. Na dnu se nahaja gumb Dodaj izbrane slike, ki omogoča, da izbrane slike iz mape vira brez težav dodate v fotografski izdelek. V spodnjem levem kotu najdete dva gumba: Izberi vse in Izberi vse. Ta gumba zagotavljata priročen način, da z enim klikom izberete ali odstranite vse prikazane slike. V spodnjem desnem kotu boste odkrili možnosti prikaza. Podobno kot v vmesniku Designer lahko fotografije razvrstite po imenu, vrsti, datumu, uporabi ali oceni. Poleg tega lahko prilagodite velikost sličic fotografij tako, da kliknete gumb View (Pogled) in izberete želeno velikost. Poleg tega lahko v tem razdelku vklopite ali izklopite možnost Prikaži ime datoteke.

Slike, prikazane v meniju

Povečano različico slik si lahko preprosto ogledate tako, da kliknete ikono povečevalnega stekla, ki se prikaže, ko se z miško pomaknete nad sličico. To dejanje bo odprlo okno s prikazom večje slike. V tem oknu lahko med slikami prehajate tako, da preprosto kliknete gumba Nazaj in Naprej, kar vam omogoča nemoten prehod z ene slike na drugo.

Pogled na povečano sliko

Meni s fotografskimi izdelki

V spodnjem meniju so prikazane slike, izbrane za tiskanje kot določen fotografski izdelek. Za vsak izbrani izdelek in velikost se ustvari zavihek. S klikom na te zavihke si lahko preprosto ogledate izbrane slike znotraj njih. Če želite odstraniti zavihek in v njem izbrane slike, preprosto poiščite ikono križca na desni strani opisa izdelka. S klikom na to ikono križca boste takoj odstranili zavihek in z njim povezane slike, kar vam omogoča enostavno upravljanje izbranih izdelkov. Slike lahko med zavihki premikate tudi z vlečenjem in spuščanjem.

Meni s fotografskimi izdelki

V spodnjem desnem kotu lahko preklapljate med dvema prikazoma: običajnim prikazom slik ali prikazom seznama za prikaz slik.
V spodnjem levem kotu najdete naslednje gumbe:
Izberi vse, izberete vse fotografije v tem članku.
Izberi, izberite vse izbrane fotografije v tem članku.
Odstrani izbrano, izbriše vse izbrane fotografije v tem članku.
Kopiraj v nov članek, kopira izbrane fotografije iz tega članka v novega, kar olajša naročanje istih slik v različnih člankih.
Ko se z miško pomaknete nad sliko, se prikažejo gumbi za njeno urejanje ali brisanje. Poleg tega lahko prilagodite število kopij slik tako, da spremenite vrednost v polju enote. Te možnosti vam omogočajo prilagodljivost in nadzor nad upravljanjem slik brez težav.

Izberite slike

Ko izbirate slike za tiskanje, ne pozabite, da je vsaka izbira specifična za določen izdelek in velikost. To pomeni, da boste morali dodati slike za vsak izdelek in velikost posebej. Na primer, če želite isto sliko natisniti kot fotografijo v velikosti 21 x 30 in 30 x 45 FineArt Baryta, boste morali sliko dodati dvakrat, enkrat za vsak izdelek. Izberete lahko poljubno število enot na sliko.

Če želite dodati fotografije, jih preprosto izberite v zgornjem meniju. Izbrane fotografije bodo označene s kljukico in modro obrobo. Ko izberete vse fotografije, ki jih želite natisniti za določen izdelek in velikost, kliknite gumb Dodaj izbrane slike ali jih povlecite v spodnji meni. Če ste izbor slik že prej razvrstili in želite ohraniti enako organizacijo, povlecite in spustite slike v enakem vrstnem redu.

Izbrane slike za dodajanje

Prikazal se bo izbirnik izdelkov. Privzeto bo prikazal predhodno izbrani izdelek. Vendar lahko v levem stolpcu izberete drug izdelek. Prikazani bodo vsi razpoložljivi izdelki z eno sliko. Značilnosti izbranega izdelka so prikazane v srednjem stolpcu, kjer lahko nastavite možnosti, kot sta zaključek ali format.

Meni za izbiro izdelka

V desnem stolpcu so prikazane vse fotografije, ki ste jih izbrali in dodali. Število kopij za vsako fotografijo lahko povečate tako, da prilagodite vrednost pod njo. Pri tem lahko kliknete puščice ali pa število vnesete ročno. Če želite nastaviti enako število kopij za vse izbrane fotografije, vnesite količino v polje Količina na dnu menija. Število kopij lahko spremenite tudi pozneje.

Vsaka fotografija bo imela v levem zgornjem kotu barvno polje, ki označuje kakovost slike glede na izbrani izdelek.

Slika, izbrana v meniju za izbiro izdelka

Ko se z miško premaknete nad sliko, se prikažeta dva gumba. S klikom na gumb za urejanje se bo odprlo okno, v katerem lahko fotografijo dokončno prilagodite. S klikom na gumb za brisanje boste sliko odstranili iz izbirnega seznama. Oba gumba bosta pozneje na voljo tudi v zavihku Izdelek. Ko končate z nastavljanjem izdelka, kliknite Vstavi.

Urejanje slik

Ko so slike dodane kot izdelek, jih lahko preprosto barvno prilagodite in obrežete. Ko se z miško premaknete nad sliko, se prikaže ikona ključa. S klikom nanjo se odpre okno za prilagajanje slik. Na desni strani boste videli predogled urejene slike. V levem stolpcu boste našli različna orodja za prilagajanje.

Okno za prilagoditev slike

Na vrhu levega stolpca lahko spremenite število enot, ki jih želite dodati v košarico, preverite stanje kakovosti slike, izbrišete sliko in izberete format. Če izberete Landscape (Pokrajina) ali Portrait (Portret), se nad predogledom slike prikaže pravokotnik, ki predstavlja vidno območje fotografskega izdelka. Njegovo velikost lahko spremenite tako, da z miško povlečete njegov rob. Če ga želite prestaviti, kliknite in pridržite znotraj okvirja ter povlecite na želeni del slike.

Če izberete možnost Brez obrezovanja, bo slika pomanjšana tako, da bo ustrezala velikosti izdelka brez obrezovanja. Pri tem se lahko na dveh straneh pojavijo bele obrobe, ki jih lahko po potrebi obrežete ročno. Za več podrobnosti glejte Bleed Mode (Način izrezovanja).

S klikom na gumb Filtri v levem meniju se odpre meni z različnimi možnostmi filtriranja. Deluje podobno kot oblikovalec. Za več informacij glejte članek Uporaba filtrov. S pritiskom na gumb Surfaces and Formats (Površine in oblike ) se odpre meni, v katerem lahko nastavite nastavitve za članek in aktivirate funkcijo Image Enhancement (Izboljšanje slike). Če izberete drugo konfiguracijo, se slika, shranjena z novimi nastavitvami, prikaže v ločenem zavihku, ki ustreza zadnji konfiguraciji.

Zavihek Površine in oblike

V spodnjem desnem kotu najdete gumba Naprej in Nazaj. Z njima se lahko pomikate po vseh izbranih slikah v članku v oknu za urejanje. S to funkcijo lahko hitro pregledate vse slike in opravite vse potrebne končne prilagoditve barv in okvirjev. Ko ste zadovoljni, preprosto kliknite Shrani.

Načini spuščanja

Upoštevajte, da zaradi produkcijskih razlogov vedno izdelujemo z 2 mm preklopa na vse strani. To pomeni, da bo majhen del vaše slike ostal zunaj roba slike. To območje je prikazano kot rdeča črta.

Ko naročite izdelek z eno sliko, kot so fotografska plaketa, plakat FineArt ali fotografski odtisi, lahko izbirate med dvema različnima načinoma padca:

1. Standardni način (obrezan)

Standardni način

Vaša slika bo obrezana, da bo ustrezala izbrani velikosti tiska. Če se razmerje stranic predmeta razlikuje od razmerja stranic tiska, bodo deli vašega predmeta zaradi novega obrezovanja odpadli.

2. Individualni način (brez obrezovanja) / beli robovi

Individualni način

Ko je izbran individualni način, bo programska oprema poskušala celotno slikovno datoteko umestiti na izhodni format (brez 2 mm padca zaradi produkcijskih razlogov). Odločilni dejavnik je daljša stranica datoteke, pri čemer se upošteva razmerje stranic. Če želite slikovno datoteko z razmerjem 2 : 3 natisniti na izhodni format 3 : 4, se lahko na vrhu in na dnu pojavijo beli robovi.