Ozadja

Fotografskim izdelkom lahko dodate ozadja. V nasprotju z polji za zapolnitev ozadja niso predmeti, ki jih je mogoče premikati ali spreminjati njihovo velikost, temveč so vgrajena kot ozadje fotografskega izdelka. Različne možnosti za nastavitev ozadja se prikažejo s klikom na gumb Ozadje v meniju na desni strani.

Meni za ozadje v desnem stolpcu

Na vrhu menija Ozadje najdete gumb Izbriši, s katerim lahko izbrišete ozadje iz svojega fotografskega izdelka. Pri večstranskih izdelkih, kot so fotoknjige, boste s klikom na možnost Uporabi za vse strani uporabili ozadje na vseh straneh fotografskega izdelka. S klikom Delete all (Izbriši vse ) boste odstranili vsa uporabljena ozadja.
Pomembno je opozoriti, da se ozadja uporabijo na obeh straneh večstranskega fotografskega izdelka. Če želite prilagoditi ozadje za posamezno stran, boste morali dodati polje za zapolnitev in ga konfigurirati po svojih željah.

Polje za zapolnitev kot ozadje ene strani

Tako kot polja za zapolnitev lahko tudi ozadja izberete in konfigurirate kot barvni gradient in teksturo. Za ozadje lahko izberete tudi možnost Slika. Ko je ta možnost izbrana v meniju Ozadje, se prikaže gumb Izberi fotografijo. S klikom na ta gumb se odpre mapa v napravi, v kateri lahko izberete sliko ozadja.

Slika kot ozadje v meniju

Ko jo izberete, bo fotografija postavljena kot ozadje. Zavihek Slika v meniju Ozadje ponuja možnosti za konfiguriranje slike ozadja.

Primer Slika kot ozadje

V polju Opacity (Nepreglednost) lahko nastavite, kako prozorna ali neprozorna bo slika. Če kliknete gumb Prilagodi obrezovanje, se prikaže meni z orodji za obrezovanje slike ozadja. Podobno kot pri drugih slikah lahko tudi tu izvajate različna dejanja:

  • Sliko lahko prestavite tako, da kliknete gumb s križcem.
  • Povečajte ali zmanjšajte sliko z uporabo ikon s povečevalnim steklom.
  • Vklopite ali izklopite izboljšavo slike z gumbom s čarobno paličico.
  • Sliko zrcalite vodoravno ali navpično.
  • Sliko obrnite za 90 stopinj s klikom na ustrezne gumbe.
  • Po potrebi izbrišite sliko.
  • V tem meniju lahko preverite tudi stanje kakovosti slike. Za najboljše rezultate priporočamo, da kakovost slike nastavite na zelo dobro.

Alternativna metoda za uporabo slik kot ozadja

Slike lahko kot ozadje dodate neposredno iz levega stolpca. Z desnim klikom na katero koli sliko v tem meniju se prikaže več možnosti. S klikom na možnost Kot ozadje boste izbrano sliko dodali kot ozadje fotografskemu izdelku.

Vstavljanje slike kot ozadja iz levega stolpca

Če je bila slika že nameščena v fotografski izdelek, jo kliknite z desno tipko miške, da se prikažejo vse razpoložljive možnosti. S klikom na Uporabi sliko kot ozadje bo slika postala ozadje fotografskega izdelka.

Uporabi sliko kot ozadje iz že nameščene slike

Če želite dostopati do menija z orodji za obrezovanje, dvakrat kliknite na sliko v ozadju ali odprite meni Ozadje v desnem stolpcu, izberite zavihek Slika in kliknite gumb Prilagodi obrezovanje.

Orodja za sliko se prikažejo nad sliko v ozadju