Postavitve

Postavitve

Postavitve so vnaprej zasnovane predloge, ki zagotavljajo priročen način za enostavno razporeditev slik in besedila v vašem fotografskem izdelku. Te predloge so ustvarjene za poenostavitev postopka oblikovanja. Predloge postavitev lahko prilagodite in personalizirate glede na individualne želje. Glede na izbrano temo oblikovanja lahko postavitve vključujejo ozadja in sličice. Za dostop do menija Layouts (Postavitve), ki ponuja vrsto orodij za konfiguracijo, se preprosto pomaknite v desni meni.

Meni postavitve v desnem stolpcu

Linije oblikovanja

Meni Razporeditev ponuja izbiro postavitev glede na število slik, ki so že nameščene na strani. S klikom na Oblikovna linija se prikaže meni z različnimi predlogi za oblikovanje, med katerimi lahko izbirate. Če želite predloge filtrirati po kategorijah, odprite meni v zgornjem levem kotu. Ko izberete oblikovno linijo, se vam prikažejo različni predlogi z uporabo različnih oblikovnih elementov. Na voljo imate možnost, da kadar koli spremenite temo.

Možnosti oblikovnih linij

Uporaba postavitev

Z drsenjem navzdol po desnem meniju boste videli več postavitev z več slikami. Postavitve lahko filtrirate tudi glede na število slik, tako da odprete meni Slike na stran. Ko je v tem meniju izbrana postavitev, bo postavljena v izdelek s fotografijami s praznimi polji za slike. Če želite dodati sliko, je treba povleči slike iz levega menija ali klikniti na polje za slike in pritisniti gumb Izberi fotografijo.

Uporabljena postavitev z izbranim poljem za slike

Fotografije, ki so že nameščene na strani, se bodo samodejno prilagodile postavitvi.

Upoštevajte, da so privzeto prve možnosti postavitve, prikazane v desnem stolpcu, postavitve s številom fotografij, ki so že nameščene v izdelku, če je možnost Slika na stran spremenljiva. To pomeni, da bodo v primeru, ko so v fotografskem izdelku tri slike, v desnem meniju najprej prikazane postavitve s tremi slikami. Postavitve je mogoče filtrirati glede na število slik tako, da odprete polje Slika na stran in izberete število slik.

Ko so postavljene, je mogoče postavitve vodoravno zrcaliti s klikom na gumb Zrcalna postavitev na vrhu menija Postavitve.

Uporabljene postavitve in druge možnosti so prikazane v desnem stolpcu

Postavitve z besedilom

Če si želite ogledati možnosti postavitve z besedilom, morate najprej dodati besedilo v fotografski izdelek. Če želite fotografskemu izdelku dodati polje z besedilom, kliknite gumb Dodaj besedilo. Ko je besedilo dodano, povlecite meni Layout (Postavitev) v desnem stolpcu. Prikazane možnosti postavitve bodo vključevale polje z besedilom.

Postavitve z možnostmi besedila v desnem stolpcu

Če s ponovnim klikom na Dodaj besedilo dodate drugo besedilo, bodo prikazane možnosti postavitve vsebovale dve različni besedilni polji.

Postavitve z dvema besedilnima poljema

S klikom na eno od možnosti bo postavitev, dodana fotografskemu izdelku, vsebovala prazna polja za besedilo. Vanje lahko pišete tako, da dvakrat kliknete na besedilno polje ali izberete polje in odprete urejevalnik besedila. V tem meniju je mogoče spremeniti tudi slog besedila. Besedilo lahko prilagodite tudi tako, da izberete besedilno polje in odprete meni Besedilno polje na desni strani. Za več informacij glejte članek Besedilo.

Prilagojeno besedilo na postavitvi

Priljubljene postavitve

Pod vsako postavitvijo je ikona srca. Kliknite jo, če želite shraniti postavitev kot priljubljeno. Če torej filtrirate postavitve po številu slik, bodo priljubljene postavitve prikazane na vrhu stolpca, če se število slik, izbranih v polju Slike na stran, ujema s številom slik v priljubljenih postavitvah. Če na primer v polju Slike na stran izberete dve, bodo najprej prikazane postavitve z označenim srčkom, ki vsebujejo dve polji s slikami.

Priljubljene postavitve, izbrane z ikono srca

Če je polje Image per page (Slika na stran) spremenljivo, bodo priljubljene postavitve prikazane na vrhu menija Layout (Postavitev), ko se število slik, že dodanih v fotografski izdelek, ujema s številom slik v priljubljenih postavitvah. Če na primer kliknete na srce postavitve z dvema slikovnima poljema, se bo ta predloga prva pojavila v meniju Postavitev, ko bosta fotografskemu izdelku dodani dve sliki.

Če želite postavitev odstraniti iz priljubljenih, ponovno kliknite ikono srca.

Uporabljena najljubša postavitev

Spreminjanje postavitev

Z izbiro postavitve v desnem meniju postavite predmete izbrane postavitve v fotografski izdelek. Ko so ti predmeti nameščeni v fotografskem izdelku, jih lahko premikate in konfigurirate po želji. Na primer, ko izberete postavitev, lahko izbrišete izrezek, ki je bil postavljen, in v meniju izrezkov izberete drugega. Sliki lahko dodate tudi okvir ali celo več predmetov, na primer polnilo, ki deluje kot ozadje posamezne strani.

Ustvarite in shranite svojo postavitev

Poleg ponujenih postavitev lahko ustvarite in shranite svoje lastne postavitve. Tako lahko na primer shranite spremembe, ki ste jih vnesli v postavitev, tako da ustvarite svoje različice. Ko so vsi predmeti v fotografskem izdelku postavljeni, kot je potrebno, odprite meni Layout (Postavitev) in kliknite gumb Save Layout (Shrani postavitev). S tem se odpre meni z nastavitvami Izvoz nove postavitve, ki jo je treba shraniti, in Predogled predmetov, nameščenih na fotografskem izdelku, ki bodo sestavljali novo predlogo.

Okno z nastavitvami izvoza postavitve

V polju Category (Kategorija) so na voljo različne že ustvarjene kategorije, v katerih lahko izberete, kam želite shraniti predlogo. Novo kategorijo lahko ustvarite s klikom na ikono +. Odpre se meni, v katerem lahko vnesete ime nove kategorije. V polju Tema lahko izberete eno od ustvarjenih oblikovnih vrstic in vanjo shranite novo postavitev. Tako kot pri kategoriji je mogoče ustvariti novo oblikovno linijo s klikom na ikono +. Na voljo je tudi več lastnosti predloge, ki jih lahko omogočite ali onemogočite z označitvijo ustreznega polja, kot so omogočanje začetka razdelka, dodajanje okvirja in mask, polja za zapolnitev, kliparti, polja za besedilo, vsebina besedila in možnost zamenjave ozadja. Ko konfigurirate vse možnosti, pritisnite Shrani.

Uporabljena shranjena postavitev

Nova shranjena postavitev bo prikazana v stolpcu Postavitve v okviru izbrane oblikovne vrstice. Če ste ustvarili novo kategorijo ali temo, bo ta prikazana v meniju oblikovne vrstice.

Shranjena tema je na voljo v meniju linije oblikovanja

Če želite urediti shranjeno postavitev, kliknite ikono ključa pod njo v meniju Layouts (Postavitve). Izbrišete jo lahko tako, da kliknete na ikono koša za smeti. S klikom na gumb Upravitelj oblikovanja na vrhu stolpca Postavitve lahko upravljate ustvarjene postavitve in linije. V tem oknu jih je mogoče izbrisati, uvoziti in izvoziti.

Okno Upravitelj oblikovanja

Te nove postavitve so shranjene v programu in jih lahko uporabite vsakič, ko ustvarjate članek z enakimi značilnostmi. Če na primer shranjena postavitev ustreza fotoknjigi 28x28, bo shranjena postavitev na voljo vsakič, ko boste ustvarili fotoknjigo te velikosti.