Izboljšanje slike

Izboljšanje slike

Samodejna izboljšava slike omogoča različne prilagoditve slikovnih podatkov z namenom izboljšanja videza slike. Najpomembnejši stopnji izboljšanja slike sta popravek osvetlitve in popravek barvnega preliva, ki spremenita svetlost in barvo celotne slike. Korekcija ekspozicije se na primer uporablja za svetlejše premalo osvetljene slike, da se razkrije več podrobnosti. Popravek barvnega odtenka se uporablja, kadar je bila slika na primer posneta pri umetni svetlobi in ima močan rumeni odtenek. Dobro osvetljene slike z dobrim ravnovesjem beline bodo potrebovale manj popravkov.

Tem globalnim popravkom sledijo lokalne prilagoditve slike. Temna območja in sence na sliki se na primer osvetlijo, da so podosvetljeni obrazi bolje vidni v protisvetlobi. Podobno so zelo svetla območja na sliki, kot so beli oblaki, rahlo zatemnjena, da se izboljšajo podrobnosti. V manjšem obsegu se izvedejo tudi lokalne prilagoditve različnih barvnih področij, na primer, da so kožni odtenki različnih obrazov videti bolj prijetni. Nazadnje je mogoče nekoliko prilagoditi tudi ostrino slike, odvisno od območja slike.

Glede na razred slike se lahko uporabijo tudi druge izboljšave slike, na primer samodejno zmanjšanje pojava rdečih oči ali zmanjšanje šuma pri slikah z visoko občutljivostjo.

Čeprav so številni popravki stvar osebnega okusa, se na primer s popravljanjem osvetlitve, barvnih odtenkov in senc v večini primerov bistveno izboljšajo številne slike, ki bi bile v prvotnem stanju nezadovoljive.

Omogočanje ali onemogočanje izboljšanja slike?

Če ste slike sami uredili v programu za urejanje fotografij, priporočamo, da onemogočite izboljšavo slike. Če slik niste izboljšali in so slike neposredno iz mobilnega telefona ali fotoaparata, priporočamo, da izboljšavo slik vedno omogočite.

Samostojno ustvarjene slike PNG in prozorne slike PNG

Če uporabljate datoteke PNG, ki ste jih ustvarili sami in vstavili v programsko opremo ter so prosojne, priporočamo, da vedno deaktivirate izboljšavo slike, sicer lahko pride do neželenih sprememb datoteke PNG.