Uporaba okvirjev in mask

Uporaba okvirjev in mask

Slikam in poljem za zapolnitev lahko dodate okvirje in maske. Z okvirji lahko spremenite obliko slikovnega polja in ga okrasite, kar je zelo uporabno za poudarjanje elementov v ozadju. Maske omogočajo zameglitev roba slikovnega polja, kar lahko uporabite na primer za ustvarjanje prehodov.

Okviri

Če želite slikovnemu polju ali polnilu dodati okvir, ga izberite in kliknite gumb Okvir v desnem meniju. V desnem stolpcu se prikaže več možnosti okvirjev. Kliknite eno od njih, da jo uporabite za izbrani element. Glede na izbrani okvir se na vrhu menija Okvir prikažejo različne možnosti prilagajanja. Najdete lahko orodja za spreminjanje neprosojnosti okvirja, njegove barve, debeline črte, polmera ali poravnave.

Image with a frame applied and frame tools displayed

Maske

V meniju Okviri se pomaknite do dna stolpca, da najdete možnosti maske. Kliknite eno od njih, da jo uporabite za sliko ali polje za zapolnitev. Tako kot pri okvirjih bo glede na izbrano masko mogoče nadzorovati Feathering, tako da ga po potrebi povečate ali zmanjšate.

Image with a mask applied and mask tools displayed

Uporaba okvirja ali maske za več elementov

Ko ste prilagodili okvir ali masko na sliki ali polju za zapolnitev, jo lahko z nastavljenimi parametri hkrati uporabite za več elementov. Izberite sliko ali polnilo, ki ima okvir ali masko, ki jo želite uporabiti za preostale elemente. Na vrhu menija Okvir boste videli gumb Na vse. S klikom nanj dobite možnost Uporabi okvir in masko za vse objekte na trenutni strani ali za vse objekte v projektu. S klikom na eno od teh možnosti boste okvir ali masko uporabili za vse slike in polja za zapolnitev izbrane možnosti.

To all button shown from right column

Ta funkcija je na voljo tudi z desnim klikom na sliko ali polnilo, ki vsebuje okvir ali masko, ki naj se uporabi. Odpre se meni z več gumbi, izbrati morate možnost Assign property to all objects on this page or in this project ( Pripiši lastnost vsem objektom na tej strani ali v tem projektu ) in klikniti na Frame (Okvir).

Image context menu

S klikom na Remove frame (Odstrani okvir) v tem meniju desnega klika ali v meniju Frame (Okvir) v desnem stolpcu boste odstranili uporabljeni okvir ali masko z izbrane slike ali polnila.