Uporabi filtre

Uporabi filtre

Z uporabo filtrov je mogoče barvno prilagoditi slike in predmete v fotografskem izdelku. Na ta način je mogoče dokončno prilagoditi kontrast, barvo in nasičenost predmetov, ko so že nameščeni, ne da bi zapustili programsko opremo Saal Digital.

Če želite uporabiti filtre za objekt, ga je treba izbrati in klikniti gumb Filtri, ki se prikaže na desni strani, s čimer se odpre meni z različnimi orodji.

S spreminjanjem vrednosti Brightness (Svetlost) je mogoče svetlost povečati do 100, kar je največja bela točka, ali zmanjšati do -100, kar je največja črna točka. To je lahko zelo uporabno tudi pri slikah, na primer za pretvorbo črne sličice v belo s povečanjem svetlosti na največjo vrednost in obratno, za pretvorbo bele sličice v črno z njenim zmanjšanjem.

Filter applied to clipart, brightness increased

S spreminjanjem vrednosti kontrasta boste povečali ali zmanjšali kontrast predmeta, začenši z 0, z najmanjšo vrednostjo -200 in največjo vrednostjo 500. S spreminjanjem vrednosti nasičenosti boste spremenili intenzivnost barve. Z znižanjem vrednosti na 0 bo slika ali predmet postal črno-bel. Nasičenost lahko povečate do 300.

Filters applied to image

S spreminjanjem vrednosti Hue spremenite ton slike. S tem lahko po potrebi nekoliko popravite ton slike ali ustvarite umetniški ton na fotografiji. V polju Barva izberete barvo, ki bo obarvala izbrani predmet. Intenzivnost barve lahko prilagodite s spreminjanjem vrednosti v polju Colourization (Opacity ). S spreminjanjem polj Hue (Odtenek) in Colourization (Barva) lahko spremenite odtenek kliparta in polja za zapolnitev teksture ter tako dosežete barvno usklajenost pri oblikovanju fotografskega izdelka.

Colourization filter applied to clipart

Privzeto so pod orodji prikazane nekatere možnosti predloge filtra. S klikom nanje jih boste samodejno uporabili za izbrani predmet. Če kliknete gumb Naključno v zgornjem meniju, se vsi parametri izberejo naključno. To je zelo uporabno za pridobitev ustvarjalnega rezultata ali navdih za urejanje. V obeh primerih je mogoče spreminjati samodejno prilagojene parametre. S pritiskom na gumb Ponastavi se objektu vrnejo prvotne vrednosti.

Tako kot pri okvirjih, maskah in sencah lahko filtre po nastavitvi uporabite za več objektov hkrati. Uporabite jih lahko za vse objekte na trenutni strani ali za vse elemente v projektu s klikom na gumb Za vse.