Vmesnik oblikovalca

Vmesnik oblikovalca

Ko je izdelek izbran za načrtovanje in je projekt odprt v oblikovalcu, je na voljo vrsta orodij, ki so razporejena na naslednji način.

Vmesnik oblikovalca Saal Digital

Zgornji meni

Zgornji meni vsebuje naslednja orodja.

Zgornji meni oblikovalca

 • Z gumbom Shrani shran ite izdelek, ki ga oblikujete. Če ste prijavljeni, lahko izberete, ali želite shraniti lokalno ali prek spleta.
 • Gumb Projekti odpre mapo Projekti, ki vsebuje vse vaše shranjene projekte. Če ste prijavljeni, bodo prikazani tako lokalno shranjeni projekti kot tudi spletno shranjeni projekti.
 • Gumb Share (Skupna raba) omogoča izvoz projekta v obliki PDF za skupno rabo in izvoz datoteke projekta (SSWPRM) za shranjevanje brez povezave. Upoštevajte, da lahko delite tudi spletni projekt s spletnega mesta, če je shranjen na spletu in ste prijavljeni.
 • V nadaljevanju so predstavljena osnovna orodja za upravljanje elementov: Razveljavi, Ponovi, Kopiraj in Prilepi.
 • Gumb Predogled odpre projekt v načinu predogleda. Zelo pomembno za preverjanje pred tiskanjem.
 • Sledijo orodja za dodajanje glavnih objektov v oblikovalcu. To so Besedilo, Slika in Polje za zapolnitev. S klikom na enega od njih boste ustvarili predmet v projektu.
 • Gumb Nastavitve odpre ploščo, na kateri lahko nastavite več parametrov programske opreme Saal Design

Levi meni

V levem meniju so na voljo orodja za iskanje po mapah v napravi in dodajanje novih slik v projekt. Ta meni lahko razširite in zvijete s klikom na puščico na vrhu menija.

Levi meni oblikovalca

Fotografije Apple

Uporabniki Apple lahko do svojih fotografij Apple dostopajo tako, da v levem meniju kliknejo zavihek Photos (Fotografije). Tam shranjene mape bodo na voljo za izbiro, fotografije v njih pa bodo prikazane spodaj, pripravljene za dodajanje v fotografski izdelek.

Fotografije Apple

Desni meni

V tem meniju so prikazana orodja za prilagajanje fotografskega izdelka. S klikom na različne gumbe se prikaže ustrezen meni z orodji. Ta meni lahko zvijete s klikom na puščico na vrhu menija.

Desni meni oblikovalca

 • Gumb Article (Izdelek) ponuja različne možnosti za spreminjanje vašega fotografskega izdelka, odvisno od izdelka, ki ga oblikujete. Prav tako je mogoče članek pretvoriti v drugega.
 • Gumb Page (Stran) prikaže vse elemente, nameščene v vašem projektu, ter orodji Grid (Mreža) in Snap (Prijem).
 • Gumb Clipart prikaže obsežen katalog klipartov, ki so na voljo za uporabo v vašem projektu. Filtrirate lahko po kategorijah ali uporabite iskalnik.
 • Gumb Ozadja omogoča izbiro različnih ozadij za vaš projekt.
 • Gumb Layouts (Postavitve) zagotavlja predloge za vaš projekt na podlagi izbrane oblikovne linije. Postavitve lahko filtrirate po številu slik, shranite priljubljene, kadar koli spremenite oblikovno linijo in še več.

Razporeditev menijev

Desnega, levega in spodnjega menija lahko ne le zvijete, temveč ga lahko tudi ločite od glavnega vmesnika oblikovanja. To je še posebej uporabno, če delate z dvema monitorjema in želite delovni postopek razporediti na oba zaslona. Prav tako lahko spremenite velikost levega menija, da se naenkrat prikaže več slikovnih sličic.

Razporeditev menija

Če želite meni ločiti od oblikovalca, ga najprej razširite. Kliknite in pridržite zgornjo sivo vrstico menija ter ga povlecite iz glavnega okna programa Designer, da ga odklopite. Odstranjeni meni lahko prestavite tako, da kliknete in povlečete zgornjo sivo vrstico na želeno mesto.
Če želite spremeniti velikost menija, se pomaknite nad spodnji desni kot menija, dokler se kazalec ne spremeni v dvojno puščico. Kliknite in povlecite, da prilagodite meni na želeno velikost.
Če želite meni ponovno priključiti glavnemu oblikovalcu, kliknite na zgornjo desno puščico ločenega menija.

Spodnji meni

V nekaterih izdelkih z več fotografijami, kot so Fotoknjige, je spodnji meni, v katerem lahko najdete informacije o strani. Med stranmi se lahko premikate, dodajate in brišete strani ter spreminjate njihov vrstni red tako, da jih povlečete in spustite v končni položaj. Strani lahko tudi blokirate tako, da jih kliknete z desno tipko miške in izberete možnost Zakleni stran.

Spodnji meni oblikovalca

Meni objekta

Ko izberete objekt, na primer sliko, besedilo, polnilo ali klipart, se na desni strani prikaže meni z več orodji, ki ustrezajo izbranemu objektu. Ta meni se prikaže le, ko je objekt izbran, in omogoča nastavitev več vidikov tega objekta.

Meni objekta z izbranim zavihkom Položaj

Delovno območje

Delovno območje projekta je prikazano na sredini. Povečate ga lahko z orodjem za povečavo v spodnjem desnem kotu. Desni, levi in spodnji stolpec lahko zvijete, da delovno območje dobi več prostora.

Primer delovnega območja fotoknjige

Delovno območje vseh izdelkov je obdano z rdečo črto zelo blizu roba. To je črta preliva in označuje varnostno območje, ki ga je treba upoštevati pri nameščanju predmetov. Nikoli ne postavljajte predmetov blizu te črte, saj se lahko v končnem izdelku okoli slike pojavijo beli robovi. Slike in predmeti morajo biti nameščeni v zadostni razdalji od te črte.

Primeri napačnega in pravilnega položaja ob upoštevanju linije padca