Kako doseči popolno upravljanje barv

Kako doseči popolno upravljanje barv

Upravljanje barv

Upravljanje barv je nadzorovana pretvorba barv v različnih napravah. Cilj je ohraniti dobro in dosledno ujemanje barv, ne glede na to, ali je slika prikazana na računalniškem monitorju, fotografiji ali platnu.
Dobro barvno upravljanje koristi vsem grafičnim vsebinam, zelo koristno pa je tudi pri tiskanju slik, saj zagotavlja, da je tisto, kar vidite na zaslonu, enako tistemu, kar dobite pri tiskanju.
Čeprav pogosto ni mogoče zagotoviti enake barvne reprodukcije, saj je ta odvisna od kalibracije prejemnikovega monitorja in drugih okoljskih dejavnikov, omogoča ustvarjalcu nadzor nad morebitnimi spremembami, do katerih lahko pride pri menjavi medijev.
Za zagotovitev pravilnega upravljanja in reprodukcije barv je bistvenega pomena, da nadzorujete okolje ter zagotovite optimalne pogoje tako za osvetlitev kot za monitor. Podjetje Saal Digital ponuja profile ICC, ki jih je mogoče uporabiti za mehki poskusni odtis.

Osvetlitev

Prepričajte se, da je v prostoru dovolj svetlobe. Svetlost in barvna temperatura morata biti čim bolj konstantni in ponovljivi. Najbolje bi bilo, če bi bil to prostor brez bleščanja, z roletami in brez vpliva sprememb dnevne svetlobe, monitor pa bi moral biti umerjen za prikaz pravilnih barv in svetlosti.

Kalibracija monitorja

Kelvin se pogosto uporablja pri merjenju barvne temperature svetlobnih virov. D50 je kratica za dnevno svetlobo 5000 kelvinov. D65 je kratica za 6500 kelvinov in je bolj modra kot D50.
Barvna temperatura monitorja mora biti 5000 kelvin (D50), temperatura svetlobe v sobi pa mora biti enaka (5000 kelvin), medtem ko si ogledujete tisk ali končni izdelek. 5000 kelvin (D50) je standard v tiskarski industriji. 6500 kelvin se včasih tudi uporablja, vendar je barvna temperatura nekako hladnejša (modrejša) in tako vpliva na končni rezultat.

Nastavitve monitorja

Pravilna nastavitev monitorja je najpomembnejši del barvnega upravljanja:

  • Svetlost monitorja mora biti med 90 in120 cd/qm.
  • Barvna temperatura mora biti nastavljena na 5.000 kelvinov (D50).
  • Gammamonitorja mora biti nastavljena na 2,2.

Umerjanje monitorja s kolorimetrom

Profesionalno upravljanje barv na visoki ravni ni mogoče brez ustrezne strojne opreme. Glede na izbiro dobavitelja in proračun je na voljo veliko možnosti. Nekateri dobavitelji ponujajo kolorimeter z dodatno programsko opremo, ki omogoča ustvarjanje profila ICC vašega monitorja. To je lahko dobra alternativa nakupu novega in dragega monitorja.

Prednosti upravljanja barv

Predogledi tiskanja so optimizirani s pomočjo vašega prednastavljenega monitorja in našega upravljanja barv - kar vidite, to tudi dobite. V idealnem primeru ta kombinacija deluje tako dobro, da razlike med prikazom na monitorju in dejanskim fotografskim izdelkom skoraj ne boste opazili.

Kaj lahko Saal Digital stori za vas?

Vsakodnevno ponavljajoče se umerjanje zagotavlja, da profilirani stroji delujejo v okviru majhnega odstopanja. Stanje fotokemičnega procesa se preverja vsak dan, da se izravnajo nihanja, še preden to vpliva na kakovost fotografije.

Različno barvno upodabljanje za programsko opremo Adobe Photoshop / Lightroom / Saal Design

Možno je, da prikaz slike v programih Adobe Photoshop, Lightroom in naši programski opremi Saal Design odstopa drug od drugega. V večini primerov je natis fotografije barvno enak poskusnemu izpisu v naši programski opremi Saal Design.
Razlog za različno barvno predstavitev v posameznih programih je običajno napačna nastavitev upravljanja barv na monitorju.
Če želite to popraviti, odprite lastnosti barvnega upravljanja sistema Windows v razdelku Sistemski nadzor > Upravljanje barv. Nato izberite ustrezen monitor in potrdite polje Uporabi moje lastne nastavitve za to napravo. Zdaj kliknite Dodaj in s seznama izberite profil sRGB IEC61966-2.1 ter ga nastavite kot nov standardni profil ali izberite najnovejšo kalibracijo monitorja.
Po ponovnem zagonu programov Lightroom, Adobe Photoshop in Saal Design morajo biti vsi trije programi videti enako.