Mehka zaščita in profil ICC

Mehka zaščita in profil ICC

Natančna reprodukcija barv je ključnega pomena tako v digitalnem kot v analognem svetu, ne glede na to, ali se slike prikazujejo na zaslonu ali izdelujejo. Za zagotovitev pravilne in natančne reprodukcije barv lahko uporabite mehki poskusni odtis in profile ICC.

Soft proofing je postopek, ki se lahko uporablja za ocenjevanje kolorimetričnega izpisa digitalnih produkcijskih podatkov na monitorju. S posebno programsko opremo in profili ICC lahko vnaprej vidite, kako bodo vaše slike videti na izdelku. Tako lahko ugotovite in popravite morebitna odstopanja ali barvne premike, preden je končni fotografski izdelek izdelan.

Tudi z najnaprednejšo tehnologijo osvetljevanja končni izdelek nikoli ne bo ustrezal svetlosti in sijaju monitorja. Zato je pomembno, da ustrezno prilagodite zaslon monitorja, da lahko ocenite, kako bo končni izdelek videti.

Kaj je profil ICC?

Profil ICC (International Color Consortium) je datoteka, ki vsebuje informacije o tem, kako naj se barve prikažejo na določeni napravi, kot so monitor, tiskalnik ali fotoaparat. Opisuje značilnosti barvnega prostora naprave in omogoča natančno ujemanje barv med različnimi napravami. Uporaba profilov ICC zagotavlja dosledno in natančno reprodukcijo barv ter natančen predogled končnega fotografskega izdelka.

Kako uporabljam profile ICC in mehki poskusni odtis

Za izdelavo mehkega poskusnega odtisa potrebujete programsko opremo, ki podpira mehki poskusni odtis, na primer Adobe Photoshop ali Lightroom. Poleg tega je zelo pomemben dobro nastavljen in idealno umerjen monitor, da zagotovite natančno reprodukcijo barv.

Vlaganje barvnih profilov

Pri vstavljanju barvnega profila v datoteko je treba biti previden. Pri mehkem poskusnem odtiskovanju profil ICC ne sme biti vgrajen v datoteko. Namesto tega morajo biti slikovne datoteke v pravilnem barvnem prostoru, kot so sRGB, Adobe RGB (1998) ali ProPhoto RGB, za končni fotografski izdelek pa je treba uporabiti ustrezen profil ICC. To bo zagotovilo natančno reprodukcijo barv in preprečilo spreminjanje barv med proizvodnim postopkom.

Naši profili ICC za vas

Za vse naše fotografske izdelke zagotavljamo posebej razvit profil ICC, ki je natančno prilagojen končnemu izdelku. Tako lahko zagotovimo natančno in dosledno barvno reprodukcijo, ki ustreza želenemu rezultatu.

Vse profile ICC lahko prenesete v datoteki ZIP. Nastavitve in profil ICC za vsako površino najdete v razdelku Površine in profili ICC:

Fotoknjiga in Professional Line:

ovitek Photobook Professional Line:

Portfolio album:

Foto odtisi:

Photo Prints XT:

Fotografski kompleti:

Paketi za tiskanje:

Fotografske nalepke:

Stenska umetnost:

Fotografske plošče:

Plakati:

FineArt (plakati in odtisi):

Fotografski koledar:

Kartice in minileporello:

Razglednice:

Retro odtisi:

Fotografske knjižice, fotografski flipi, letaki:

Vizitke: