Optimizirajte svoj PDF

Optimizirajte svoj PDF

Ko ustvarite PDF, ga odprite v programu Adobe Acrobat Pro in izberite "Datoteka -> Shrani kot -> Optimiziran PDF". Prilagodite naslednje nastavitve:

Združljivost: "Ohrani obstoječe".

 • Slike: tukaj priporočamo "Bicubic Downsampling to" 300 ali 301 ppi za slike nad 300 ppi (JPEG, največja kakovost)
 • Pisave: označite potrditveno polje "Do not unembed any font" (Ne odpenjati nobene pisave).
 • Prosojnost: izberite možnost "High Resolution" (Visoka ločljivost).
 • Zavrnite predmete: označite vsa potrditvena polja, razen
  - Pretvori gladke črte v krivulje
  - Zaznavanje in združevanje delov slike
 • Zavrni uporabniške podatke : označite vsa potrditvena polja
 • Čiščenje: nastavite možnosti stiskanja predmetov na "Stisni strukturo dokumenta" in označite vsa potrditvena polja, razen
  - V tokovih, ki uporabljajo kodiranje LZW, namesto tega uporabite Flate
  - zavrzite nereferencirane poimenovane destinacije
  - Optimizirajte PDF za hiter spletni ogled

Posebej za Photoshop
Če uporabljate programe za urejanje fotografij, kot je Photoshop, vam priporočamo, da dvostranske razpone shranite kot jpg (kakovost 10). Fotografije preimenujte v zaporedne številke (01..., 02..., ...); tako se bo vaša fotoknjiga ali koledar samodejno napolnil.

Izvoz večstranske datoteke PDF iz programa Photoshop
V CS3 : V programu Photoshop je mogoče shraniti več kot en dokument kot večstransko datoteko PDF. Izberite File -> Automate -> PDF Presentation (Datoteka -> Avtomatizacija -> Predstavitev PDF). S klikom na "Dodaj odprte datoteke" odprite potrebne datoteke in nato izberite "Večstranski dokument", da vse datoteke shranite v eno datoteko PDF.
V CS4: V CS4 je ta funkcija integrirana v Adobe Bridge. Izberite potrebne datoteke iz map. Nato pojdite na izhodno ploščo (Okno -> Delovni prostor -> Izhod; plošča se prikaže na desni strani). Izberite "PDF" in nastavite "Template" na "Custom". Zdaj morate vnesti točno velikost strani. V zavihku "Layout" (Postavitev) nastavite vrednosti margin (top, bottom...) na nič. Zavihke "Overlays", "Header", "Footer", "Playback" in "Watermark" lahko prezrete in na koncu shranite dokument.

Posebej za Scribus
Scribus 1.4.4 lahko v datoteke PDF vstavi pisave, medtem ko druge stare različice te funkcije ne podpirajo. Če torej ne uporabljate najnovejše različice, je treba pisave pred izvozom pretvoriti v obrise (tudi "convert to paths").

Opomba: Čeprav je struktura večstranskih fotografskih izdelkov v programu Scribus mogoča z dvojnimi stranmi, se pri izvozu v PDF podvojene strani izvozijo ločeno kot posamezne strani. V spletni trgovini (s fotoknjigami) je potrebna datoteka PDF, vendar s koherentnimi dvojnimi stranmi, da se to lahko pravilno interpretira. Za ustvarjanje podatkov v programu Scribus priporočamo, da ustvarite eno stran v obliki dvojne strani ter ustvarite ustrezne označevalnike in pomožne vrstice.

 

Vaša jezikovna nastavitev se ne ujema z jezikom tega spletnega mesta. Prosimo, izberite:

Vaša jezikovna nastavitev se ne ujema z jezikom tega spletnega mesta. Prosimo, izberite: