Ustvarjanje datotek v programu Photoshop

Ustvarjanje datotek v programu Photoshop

Za oblikovanje fotografskih izdelkov v programu Photoshop lahko prenesete predloge Photoshopa, ustvarjene posebej za vsak izdelek. Te predloge so oblikovane z natančnimi merami fotografskega izdelka in vključujejo smernice, ki vam bodo v pomoč pri oblikovanju. Datoteke PDF za vsak izdelek najdete v območju Professional v ustrezni kategoriji. Najprej izberite izdelek, ki ga želite oblikovati v tej kategoriji, in prikazal se bo seznam razpoložljivih formatov. Nato lahko prenesete želeno predlogo in začnete z oblikovanjem.

Hardcover Photo Book PSD in website

Datoteke PSD

Vse datoteke PSD vključujejo smernice za padec, ki jih morate upoštevati pri umeščanju elementov v oblikovanje. Poskrbite, da bodo elementi dovolj oddaljeni od območja padca. Pri večstranskih izdelkih, kot je fotoknjiga, boste našli smernice, ki označujejo različne dele knjige. Naslovnica PSD je razdeljena na tri področja:

 1. Zadnja platnica
 2. sprednja platnica
 3. Hrbtišče
  Velikost hrbtišča je odvisna od števila strani in je predstavljena z dvema črtama na sredini, medtem ko okoliške črte označujejo obseg pregibov.
 4. Črta za preliv
  Na to črto ne postavljajte slik ali predmetov.

Cover PSD in Photoshop

Predloga PSD za notranje strani je razdeljena na dva dela:

 1. osrednji zavihek
  Zložena sredina dvojne strani.
 2. Črta za spuščanje
  Na to črto ne postavljajte slik ali predmetov.

Spreads PSD in Photoshop

Poimenovanje datotek z več stranmi

Pri ustvarjanju večstranskega izdelka, kot je fotoknjiga ali koledar, je pomembno, da ste pozorni na poimenovanje datotek. Za zagotovitev pravilnega vrstnega reda strani pri nalaganju je ključno, da strani preimenujete z zaporednimi številkami (01, 02 itd.). S tem se bodo strani vašega večstranskega izdelka samodejno razvrstile.

Datoteka JPG

Datoteke JPG lahko naložite z uporabo načina nalaganja PDF. Za optimalne rezultate priporočamo, da datoteke shranite v formatu JPG z najvišjo možno kakovostjo in izberete potrditveno polje sRGB IEC61966-2.1 ICC profil.

Datoteka PDF

Za izvoz zasnove v obliki datoteke PDF z optimalnimi rezultati priporočamo uporabo digitalne prednastavitve Saal. Datoteko z možnostmi opravil lahko prenesete tukaj. Po prenosu in razpakiranju datoteke odprite program Photoshop in v zgornjem meniju pojdite na Edit (Urejanje), nato pa kliknite Adobe PDF Preset (Prednastavitev Adobe PDF). Odprlo se bo novo okno, v katerem lahko kliknete gumb Load in izberete preneseno datoteko s prednastavitvijo. Ko jo izberete, kliknite Save as... (Shrani kot...) in ji dajte ime, ki ga želite shraniti.

Adobe PDF Preset window

Pri shranjevanju datotek kot PDF izberite prednastavitev Saal Digital Preset, ki ste jo shranili v oknu Save Adobe PDF.

Save Adobe PDF with preset

Če ne uporabljate Saalove digitalne prednastavitve, poskrbite za nekaj podrobnosti v nastavitvah Adobe PDF. Kompresijo nastavite na JPEG z največjo kakovost jo. V razdelku Output (Izhod) spremenite pretvorbo barv na Convert to Destination (Pretvori v cilj) in v polju Destination (Cilj) izberite RGB Colour Space - sRGB IEC61966-2.1.

Večstranska datoteka PDF

Več dokumentov lahko shranite kot eno večstransko datoteko PDF. Pojdite na Datoteka > Avtomatizacija > Predstavitev PDF. V pogovornem oknu Output options (Možnosti izpisa) izberite potrditveno polje Multipage Document (Večstranski dokument). V razdelku Izvorne datoteke dodajte datoteke, ki jih želite vključiti v večstranski dokument PDF. Z izbiro možnosti Dodaj odprte datoteke bodo vključene vse trenutno odprte datoteke v programu Photoshop. Za dodajanje shranjenih datotek lahko uporabite tudi gumb Browse (Prebrskaj). Razporedite strani v želenem vrstnem redu, pri čemer poskrbite, da je naslovnica postavljena prva. Na koncu kliknite gumb Shrani, da ustvarite večstranski PDF.

PDF Presentation window

 

Vaša jezikovna nastavitev se ne ujema z jezikom tega spletnega mesta. Prosimo, izberite:

Vaša jezikovna nastavitev se ne ujema z jezikom tega spletnega mesta. Prosimo, izberite: