Koledar

Na voljo je več vrst koledarjev, ki jih je mogoče personalizirati. Izberete lahko obliko koledarja, dodate praznike in pomembne datume ter izberete slike, da ustvarite edinstven izdelek.

Prilagajanje izdelka

Tako kot pri drugih fotografskih izdelkih lahko, ko v oknu za izbiro izdelka izberete koledar, določite njegove možnosti materiala. Prilagodite lahko velikost in površinski material koledarja. Izberete lahko tudi vrsto koledarja: mesečni koledar prikazuje dneve v tednu glede na koledarsko leto, medtem ko večni koledar ni vezan na določeno leto ali dan v tednu in ga lahko uporabljate kadar koli.

Okno za konfiguracijo koledarja

V primeru koledarja in namiznega koledarja lahko izberete tudi želeno obliko koledarja. Njegove barve in pisave boste lahko prilagodili pozneje. Na voljo je tudi možnost, da odstranite koledarsko tabelo, tako da označite polje Brez koledarske tabele. Ko koledar prilagodite po svojih željah, za nadaljevanje kliknite Oblikovanje.

Načini oblikovanja

Tako kot pri fotoknjigah lahko tudi pri nameščanju slik na strani koledarja izbirate med tremi različnimi načini oblikovanja:

Načini oblikovanja koledarja

Enominutni koledar je hiter in avtomatiziran način oblikovanja vašega koledarja. S predhodno izbiro želenih slik ter določitvijo parametrov in linije oblikovanja bo spletni oblikovalec za vas ustvaril koledar. Ko je ustvarjen, ga lahko po želji spreminjate. Spremenite lahko postavitev, oblikovno linijo ter dodate, spremenite ali odstranite slike, besedilo in predmete.

FunkcijaAutoLayout vam omogoča, da koledar oblikujete stran za stranjo. V spletnem oblikovalcu se odprejo prazne strani, na katerih je samo koledar. Če želite začeti oblikovati, morate v levi stolpec projekta dodati slike. Ko so slike dodane, lahko izberete več fotografij in jih z gumbom Insert Image (Vstavi sliko) na dnu postavite na koledar z uporabo predlaganih postavitev. Če želite, lahko v desnem stolpcu izberete različne postavitve. Vse predmete, nameščene na koledarju, lahko spreminjate in dodajate besedilo. Upoštevajte, da spreminjanje predmetov ali dodajanje besedila onemogoči funkcijo samodejne razporeditve, zato lahko predmete poljubno namestite po želji. Fotografije lahko povlečete tudi neposredno na strani. Če sliko povlečete na stran, se bo tam postavila in mora biti pravilno nameščena. Poleg tega se bo pojavila možnost Kot ozadje, s katero lahko sliko nastavite kot ozadje.

FunkcijaUpload PDF vam omogoča, da naložite vnaprej pripravljen koledar, ustvarjen z zunanjo programsko opremo. Za več informacij obiščite Strokovno območje.

Za podrobnejšo razlago različnih načinov oblikovanja preberite ustrezen članek.

Koledar

Po izbiri načina oblikovanja se pred odprtjem spletnega oblikovalca prikaže okno za prilagajanje koledarja.

Okno za prilagajanje koledarja

Na levi strani je prikazan predogled koledarja s privzeto izbranim prvim mesecem. Če želite, lahko v polju Predogled meseca na dnu okna izberete drug mesec. V desnem stolpcu najdete orodja za konfiguracijo, ki so razdeljena na dva zavihka: Videz in Prazniki.

Videz

V zavihku Videz imate na voljo več možnosti za prilagajanje videza koledarja. Na vrhu stolpca so možnosti izbire vsebine koledarja:

  • V polju Leto lahko izberete koledarsko leto, ki določa, kako so organizirani dnevi v posameznem mesecu.
  • Polje Začetni mesec vam omogoča, da izberete začetni mesec 12-mesečnega koledarja. To vam omogoča prilagodljivost pri ustvarjanju in oblikovanju koledarja. Če na primer izberete začetek koledarja v maju 2024, bo zadnji mesec vašega koledarja april 2025.
  • Če aktivirate polje Številke tednov, se v koledarju prikaže številka tedna v letu.
  • Polje Jezik koledarja vam omogoča, da izberete jezik koledarja.
  • Polje Velikost vam omogoča spreminjanje velikosti koledarja in vse njegove vsebine.

Zavihek Videz v desnem meniju z možnostmi koledarja

Privzeto je prikazana barvna paleta z vašim predhodno izbranim dizajnom koledarja. Izberete lahko eno od ponujenih prednastavitev ali prilagodite vsako barvo in pisavo v koledarju tako, da v spodnjih poljih izberete želeno možnost.

Prednastavitev koledarja Barve

V razdelku Barva besedila najdete polja za izbiro posebnih barv besedila za nedelje, praznike, lastne dogodke, mesec in leto ter privzeto (za preostalo besedilo). S klikom na katero koli od teh polj se odpre barvni meni, v katerem lahko izbirate med različnimi barvami. Poleg tega lahko določeno barvo izberete s klikom na gumb Izbirnik barv, ki odpre okno, v katerem lahko vnesete vrednost HEX želene barve.
V razdelku Pisave lahko izberete različne pisave za koledar, praznike in mesec. V razdelku Ozadje koledarja lahko izberete barvo ozadja za koledar in prilagodite njegovo neprozornost.

Prazniki

Kliknite zavihek Holidays (Prazniki) na vrhu, da se prikažejo njegove možnosti. V predvidenih poljih lahko izberete državo in regijo. Ko jih izberete, se prikažejo državni prazniki za izbrano lokacijo in se samodejno dodajo v koledar. Če želite katerega od teh praznikov odstraniti, kliknite gumb s tremi pikami poleg praznika in izberite možnost izbriši. Če v koledarju ne želite prikazati praznikov ali lastnih dogodkov, odstranite potrditev možnosti Prikaži praznike in lastne dogodke.

Zavihek Prazniki v oknu za prilagajanje koledarja

Poleg praznikov lahko dodate tudi lastne dogodke ali pomembne datume, kot so rojstni dnevi. Kliknite gumb Dodaj nov, da se odpre okno, v katerem lahko izberete datum in vnesete ime dogodka.

Okno Dodaj svoj dogodek

Ko končate z nastavljanjem koledarja, kliknite V redu.

Koledar v spletnem oblikovalcu

Koledarji so strukturirani z naslovno stranjo, ki ji sledi po ena stran za vsak mesec. Odvisno od izbranega načina oblikovanja so lahko slike že nameščene na koledarju in jih lahko skupaj z drugimi predmeti kadar koli spremenite. Besedilo, sličice, polja za zapolnitev, ozadja in dodatne slike lahko dodajate, spreminjate ali brišete na vsaki strani.
Od tu lahko spreminjate tudi sam koledar. S klikom na gumb Koledar v desnem stolpcu se prikažejo orodja za konfiguracijo koledarja. Upoštevajte, da je gumb Koledar viden na straneh z meseci in ne bo viden na strani z naslovnico, saj tam ni koledarja.

Možnosti prilagajanja koledarja v oblikovalcu

Od tu lahko dodajate praznike in konfigurirate videz koledarja. Spremembe, ki jih boste naredili, bodo veljale za stran/mesec, ki je odprt v spletnem oblikovalcu. Za vsak mesec lahko na primer izberete drugo barvo. Če želite spremembe uporabiti za vse mesece, kliknite gumb Na vse strani na vrhu.

Družinski koledar

Družinski koledar ponuja priročno možnost, da ima vsak družinski član svoj stolpec, v katerega lahko doda svoje datume in dogodke. Postavitev koledarja je edinstvena in se prilagaja številu dodanih družinskih članov.

Okno za prilagajanje družinskega koledarja

V oknu za nastavitev koledarja najdete zavihek Družinski člani poleg zavihkov Videz in Prazniki. Če želite dodati družinskega člana, preprosto kliknite gumb Dodaj novega. Prikazalo se bo okno, v katerem lahko vnesete ime osebe.

Okno Dodaj družinskega člana

Ko vnesete ime, kliknite Dodaj in koledarju bo dodan stolpec z imenom osebe. Če želite spremeniti ali izbrisati družinskega člana, kliknite na tri pike, ki se prikažejo poleg njegovega imena.

Prikazan zavihek Družinski člani z dodanimi člani

Ko v družinski koledar dodate praznike, imate možnost, da jih dodelite določenemu družinskemu članu. V zavihku Prazniki kliknite Dodaj novo, da se odpre okno, v katerem lahko izberete datum, vnesete ime dogodka in izberete ustreznega družinskega člana. Ko izpolnite podrobnosti, kliknite Dodaj in dodajte praznik v koledar.

Okno Dodaj svoj dogodek, vključno z družinskim članom

 

Vaša jezikovna nastavitev se ne ujema z jezikom tega spletnega mesta. Prosimo, izberite:

Vaša jezikovna nastavitev se ne ujema z jezikom tega spletnega mesta. Prosimo, izberite: