Vodnik za pripravo slik

Vodnik za pripravo slik

Strankam, ki nimajo izkušenj z urejanjem slik, ponujamo samodejno izboljšavo slik. Ta možnost nam omogoča, da vsako sliko optimalno obdelamo in tako dosežemo najboljši možni rezultat.

Strankam, ki raje urejajo svoje slike (npr. v programu Photoshop ali Lightroom) ali že imajo nekaj izkušenj z urejanjem slik, ponujamo nasvete in trike, ki vam bodo pomagali doseči popoln rezultat.

Poleg naslednjih nasvetov vam priporočamo tudi naš komplet vzorcev, ki vsebuje vse razpoložljive materiale in zaključke.

Pri pripravi slik je treba upoštevati naslednje točke:

  • Upravljanje barv
  • Barvni prostor
  • Svetlost in kontrast
  • ločljivost/razsežnosti
  • Ostrina
  • Profili ICC
  • Format datoteke

Upravljanje barv

Za pravilno ocenjevanje barv je pomembno, da sta osvetlitev in monitor pravilno nastavljena. Tukaj najdete vse, kar morate vedeti o upravljanju barv.

Barvni prostor

Pomembno je, da so v slike vgrajeni pravilni barvni profili in da so dostavljene v RGB. Na voljo je seznam barvnih profilov, ki jih sprejemamo.

Optimalna svetlost in kontrast slik

Pred izdelavo slike preverite, ali so vrednosti kontrasta in svetlosti pravilne. Upoštevajte, da so slike na monitorju osvetljene od zadaj, fotografski izdelek pa ne, zato lahko pride do manjše razlike v svetlosti. Če monitor ni pravilno umerjen, je lahko slika videti presvetla ali pretemna.

Priporočamo vam, da preverite tonske vrednosti na sliki. S funkcijo Tone Correction (Popravljanje tonov) lahko ugotovite, ali je svetlost prisotna na vseh območjih slike.

Če manjkajo svetli deli ali sence, bo izdelek pozneje videti dolgočasen in brez kontrasta. Tukaj je primer, kjer manjkajo svetli deli ali sence. V teh primerih vam priporočamo, da slike ponovno predelate.

Slika z manjkajočimi svetlimi deli in slika z manjkajočimi svetlimi deli

Slika je na splošno pretemna in ji manjkajo poudarki: Tonske vrednosti so ohranjene le v srednjih in nizkih tonih, zato je slika videti zelo temna in brez kontrasta.

Slika, ki je pretemna

Za najboljše rezultate morajo biti tonske vrednosti dobro razporejene in prisotne na vseh področjih:

Slika z dobrimi tonskimi vrednostmi

Ločljivost/razsežnost

Slike morajo imeti ustrezno produkcijsko ločljivost. Te informacije najdete pri vsakem izdelku v strokovnem območju. Prepričajte se, da so dimenzije in ločljivost pravilne.

Na voljo sta dve glavni možnosti. Lahko ročno spremenite velikost slik v svojih programih, pri čemer priporočamo, da slike ponovno izostrite, ali pa pošljete slike v obstoječi ločljivosti in mi bomo poskrbeli za ta postopek.

Ponovna izostritev

Na voljo je več orodij in možnosti za ostrenje slik. Če boste slike povečali, vam priporočamo, da jih izostrite. Vendar pazite, da slike niso preveč izostrene, sicer obstaja nevarnost nastanka moiréja pri izdelavi.

Lightroom: Ostrino slik lahko prilagodite med postopkom razvijanja. Pri izvozu slik je na voljo možnost Output Sharpness (Izhodna ostrina). To možnost je treba odznačiti, če je bila ostrina že nastavljena.

Preveč ostra ostrina (moiré)

Moiré lahko nastane zaradi prevelike ostrine slike ali prekrivanja različnih poltonskih zaslonov. Moiré se lahko pojavi pri fotografiranju, optičnem branju, retuširanju ali izpostavljanju/ tiskanju slike.

Moiré je viden kot močan šum, ko sliko gledamo pri veliki povečavi (vsaj 100 %). Za fotografski izdelek na pravem fotografskem papirju uporabljamo pikselski slikovni procesor, ki zelo ostro reproducira posamezne piksle, tako da so vse podrobnosti slike jasne, ta učinek pa je mogoče med izdelavo še izboljšati.

Bližnji posnetek učinka moiré

Izogibanje moiréju

Za zmanjšanje ali odpravo tega učinka priporočamo zameglitev slike na prizadetih območjih.

Na prizadetih območjih naredite selektivno izbiro ali masko. Nato v programu Photoshop uporabite na primer filter Gaussova zameglitev. Žal vam ne moremo podati splošnih smernic za nastavitve, saj so v celoti odvisne od vaše slike, velikosti slike in moči moireja. Po zameglitvi mora imeti slika homogeno površino pri veliki povečavi (povečajte, dokler ne vidite posameznih pikslov).

Izbris učinka moare

Profili ICC za Soft proof - Kako bo videti moja slika?

Ko je slika obdelana, lahko končni natisnjeni rezultat simulirate z mehkim poskusnim odtisom. V ta namen zagotavljamo naše profile ICC.

Format datoteke - kateri je pravi?

Na koncu morate sliko shraniti, da nam jo lahko pošljete. Tukaj je povzetek formatov datotek, ki jih sprejemamo.

Samodejna izboljšava slike - da ali ne?

Če ste slike urejali sami, med postopkom naročila onemogočite samodejno izboljšavo slik. Prav tako se prepričajte, da je samodejna izboljšava slik onemogočena, ko slike nalagate. Če je izboljšava slike onemogočena, ne bomo izvedli nobenih sprememb vaše slike.